top of page

Önce Tetanoz Aşısı Olalım, Sonra Bir Kahve İçeriz

Güzel bir cafê latte içtiniz ve o gün mideniz mi bozuldu? Suçu bayat yemeklerde aramayın! Gittiğiniz kafenin kahve makinesinin açık mutfak sisteminde gürünür olup olmadığını bir daha düşünün.




Bu yazımızda kahve makinelerinin nasıl temizlenmesi gerektiğine değineceğiz. Ayrıca, bir kutusu ortalama 75 TL ile 150 TL arasında temin edilebilen NSF (Halk Sağlığı ve Güveliği Kurumu) tarafından onaylanmış kahve makinesi temizlik malzemesi kullanılmadığında neler olabileceğini ele alacağız.


Lezzetli bir kahve elde etmek için espresso makinesi temizliğine tabi ki dikkat edilmelidir. Espresso makineleri kullanıldıkça suda bulunan partiküller ve öğütülmüş kahve makinenin aksamına yapışır. Bu kalıntılar bir süre sonra makineden alınan kahvede rahatsız edici tatlar meydana getirir. Çünkü makinelerin aksamına yapışan kahve orada kurur ve sürekli sıcağa maruz kaldığı için yanar. Espresso kahve makinelerinin temizliği yalnızca kahvenin lezzeti için önem arz etmez. Asıl önemli olan sağlığımız için bu işlemin ve filtre kullanımının önemsenmesi gerektiğidir.


Çünkü, sudaki kireç makinelerin mekanik olarak çalışan birçok noktasından geçmektedir. Kahvenin demlendiği grup başları, suyun ısıtıldığı kazan alanı gibi noktalar belirli bir süreden sonra kireçlenmeye başlamaktadır. İyi bir su filtresi kullanımı ve periyodik Pluy Caff veya benzeri bir ürünle temizlenmesi bu sebepten önem arz etmektedir. Makinelerin donanımsal olarak zarar görmemesi ve toplum sağlığına zarar verecek seviyede hasar almaması için periyodik bakımlarına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmediği taktirde meydana gelebilecek vahim bir olay; grup başlarında bulunan süzgeçlerin kireçlenmesi ve hatta paslanmasına kadar giden süreçtir. Tam olarak bu sebepten İstanbul’da tanımadığınız bir mekandan kahve içiyorsanız “önce tetanoz aşınızı olun, sonra kahvenizi içersiniz” diyoruz. Çok yakın bir dönemde denk geldiğimiz bu manzarayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. İçtiğimiz kahvelerin %98’i sudan oluşuyor. Bu, tek görevi sıcak suyu hazırlamak olan bakımsız bir makinenin dehşet uyandıran manzarası


Grup Süzgeci Espresso Makinesi Kazanı Grup Başı


Bu yalnızca bir etken peki espresso makinelerinde süt bazlı içecekler de hazırlandığını düşünürsek…


Süt ısıtıp köpürttüğünüz buhar çubukları da ne kadar temizlerseniz temizleyin kalıntı bırakmaya ve bakteri üretmeye elverişlidir. Peki bu kısmın periyodik olarak bakımları yapılmazsa ne oluyor. İşte aşağıda paylaştığım fotoğrafta bunu görebilirsiniz. Kurumuş süt kalıntıları buhar çubuğu üzerinde birikiyor ve bu defalarca kullanıldığında bakteri yuvası kalın süt katmanı oluşuyor.



Kazan Başı Süt Çubuğu Kazan Başı


Peki süt çubuğu temizliği anlık olarak yapılmadığında sıkça karşılaşılan bir diğer husus ne olabilir? Espresso makinelerinin içerisine süt kaçması! Çoğu manuel veya yarı otomatik espresso makineleri buhar basıncıyla süt kreması elde etmeye uygun tasarlanmaktadır. Süt çubukları her kullanımdan sonra uygun şekilde temizlenmediği taktirde süt çubuğundan çıkan basınç temizlenmemiş çubuklarda bulunan süt kalıntılarını içeri çekmektedir. Buda bir kazan dolusu sıcak su içerisine kurumuş ve sıcakta bakteri üreten süt partikülleri ve yağlarının karışmasına neden olur. 3 saniyelik bir temizleme işleminin yapılmaması makine içerisinde zamanla ağır kokulara ve bakteri üremesine sebebiyet veren bu durumuna neden olur. Sonrasında da en az 2 veya 5 günlük bir servis sürecinde makine kazanı ancak, komple ilaçlanarak temizlenebilmektedir.

Bir diğer faktör kahve öğütücü temizliği…


Aynı espresso makinesi gibi periyodik olarak temizlenmesi gerekmektedir. Makine dişlileri arası kahve kalıntıları öğütüm yaparken homojen kahve taneleri elde etmenizi zorlaştıracaktır. Ayrıca, elde ettiğiniz kahvenin tadı uzun süre burada kalan kahve kalıntıları nedeniyle zamanla bozulmaya başlayacaktır.


Yazımızın başında temizliği yapılmayan makinelerin dehşet uyandırıcı tablosunu aktarmaya çalıştık peki espresso makinesi ve değirmen temizliği adım adım nasıl yapılmalı?


  • Grup temizlik fırçanız ile kahve kalıntısı kalma ihtimali olan grup başları iyice fırçalanmalı.

  • Portafiltrenizi kör tapa ile kapatın içine 3-4 gram Pluy Caff Powder (Gıda ile temasa uygun, insan sağlığına etkisi olmayan kimyasal deterjan) koyun. Portafiltrenizi espresso yapar gibi yerine yerleştirin ve makineyi 10 saniye boyunca çalıştırın ve sonra durdurun. Makinenizin senolit valfinden su tahliye sesini duyacaksınız. Bu işlemi 6 sefer tekrarlayın.

  • Sonra portafiltrenizi yerinden sökün ve espresso makinenizi yeniden çalıştırın, makineden gelen sıcak su ile portafiltrenizi temizleyin.

  • Portafiltrenizi tekrar kör tapa ile yerine takın ve sıcak su ile makinenizi 10 saniye çalıştırın sonra kapatın. Bu işlemi 6 sefer tekrarlayın.

  • En son olarak Portafiltreniziden kör tapayı çıkartın ve normal süzgeçle yerine takın. Makinenizi boş portafiltre ile 10 saniye çalıştırın sonra kapatın. 10 saniye bekleyin. Bu işlemi 2 kez tekrarlayın.

***Bu işlemlerden sonra demlediğiniz ilk espressoyu kesinlikle servis etmeyin veya tüketmeyin.


  • Ticari espresso makinelerinin süt buhar çubuğu temizliği için 25 ml. (bir kapak) Puly Milk veya muadili ilaç ile 500 ml. soğuk suya ekleyin, buhar çubuğunu içine yerleştirin ve 7 sefer 10 saniye boyunca çalıştırın. Ardından 1 litre temiz su ile aynı işlemi yaparak buhar çubuğunu duralayabilirisiniz.

  • Tam otomatik makineler için Pluy Caff markasının veya Urnex markasının tablet temizleyicileri mevcuttur. Makinenin tablet kısmına bu temizleme tabletlerinden birin yerleştirip makine marka ve modeline göre standart temizleme programını başlatmanız yeterlidir.

  • Yine tam otomatik makinelerde süt buhar çubuğu ve sistemi temizliği için 25 ml. (bir kapak) Pluy Milk‘ i veya Urnex markasının muadil temizleme malzemesini 500 ml. soğuk suya ekleyin ve makinenize süt alır gibi bu solüsyonu verin. 3-4 kez bu solüsyon ile makinenizi çalıştırın. Ardından 1 litre soğuk su ile makinenizi 3 4 kez çalıştırarak durulama yapmanız yeterlidir.

  • Değirmen temizliğini de adım adım aktarmak gerekirse öncelikle öğütücünüzden tüm kahve çekirdeklerini temizleyin. 1 paket Puly Grind‘ i makinenizin kahve döktüğünüz bölümüne boşaltın. Üstünü eser miktarda çekirdek kahve ile doldurun ve 2 sefer kahve hazırlayacakmış gibi öğütüm yapın. Bu öğütümleri kahve yapımında kullanmayın. Bu işlemi tamamladıktan sonra öğütülmüş kahvenizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Belirli periyotlar ile yapacağınız bu basit temizlikler hem makinenizin ömrünü uzatacak hem de her fincanda aynı lezzeti yakalamanızı sağlayacaktır.


157 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page