top of page

BARİSTA NEDİR & KİMDİR?

Güncelleme tarihi: 9 Tem 2019

Farklı kahve firmalarının Türkiye pazarına girmesiyle birlikte, klasik Türk kahvemizin yanı sıra espresso, cafê latte, cortado gibi kahveler hayatımıza dahil oldu. Bu doğrultuda baristalık mesleği de çok sık duyulur oldu. Peki, nedir ve kimdir bu barista?

Barista İngilizce karşılığı bartender olan yani Türkiye'de barmen olarak anılan kelime ve meslekten türemiş İtalyanca bir sözcüktür. Barista; kahve yapan, sunan ve kahve hakkında bilgi ve deneyim sahibi kişiye denir. İtalya'da erkek baristalara baristi, kadın baristalara bariste denmektedir.


Barista temelde espresso bazlı kahveler başta olmak üzere her türlü kahve türünü hazırlayabilen, kahvenin çekirdek halinden fincana kadar olan yolculuğuna hakim, barın arkasındaki bütün işleyişi bilen ve hakim olan kişidir.



Müşteriye en başarılı ve tatmin edici kahveyi servis etmek için kahve konusunda engin bir bilgiye sahiptirler. Baristalar, servis ve sunumların dışında, teknik olarak mutfak kısmına da hakimdirler. Kahve makinesinin kurulumundan, kavrulma seviyesinin kontrolüne birçok ayrıntıya dair bilgisi olan kişilerdir.


İyi bir barista kullandığı kahve çekirdeğinin hangi bölgeden geldiğini, nasıl kavrulduğunu, nasıl demleneceğini çok iyi bilir. Espresso makinesi ve öğütücüsünün nasıl çalıştığını ve bakımının nasıl yapılması gerektiğine hakimdir. Bunlarla beraber barista bar arkasında kahve dışı içeceklerin ve atıştırmalıkların servisi ve sunumunda da uzman olmalıdır.


Günümüzde zincir kahve dükkanları ve butik kahvecilerin artması ile hepimiz barista kavramı ile daha çok karşılaşmaya başladık. Barista denince ilk aklımıza gelen şey herhalde efsane bir latte art’a sahip cafê lattedir. Ancak, yukarıda da özetlemeye çalıştığımız üzere barista, güzel bir latte art'dan çok daha fazlasıdır. Gittiğiniz cafelerin kalitesini ve müşterisine verdiği önemi anlamak istiyorsanız baristasıyla ufak bir sohbet gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Baristanın yukarıda bahsettiğimiz gibi kullandığı kahve çekirdeğine ve ekipmanların genel bilgisine hakim olması gerekir. Espresso makinesi dışında kahve demlendiğinde kullandığı kahvenin nasıl tatlar vereceği ile ilgili bilgi verebilmelidir. Eğer barista bu bilgileri verebiliyor ve sizi tatmin edecek doğru kahveyi size sunabiliyorsa

bu adres tekrar ziyaret edilebilecek adreslerden biridir.

158 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page