top of page

Chemex Demleme

Chemex 1940’lı yıllarda, Amerika’da laboratuvar cihazı olarak kullanılan, kum saatine benzeyen cam bir yapıdır. Ancak daha sonra kahve yapımı için kullanılarak bir kahve filtreleme aleti olarak işlev görmeye başlamıştır. Chimex oldukça basit bir demleme yöntemi olmasına rağmen, yapısı sayesinde en lezzetli kahveleri içmenize de olanak tanır. NY Times tarafından modern zamanın en iyi tasarımlarından biri seçilen Chemex, MOMA ve The Smithsonian gibi değerli kurumların kalıcı koleksiyonlarının bir parçası. Zamana karşı kendini kanıtlamış bu eşsiz tasarım; laboratuvar kalitesindeki ısıya dayanıklı camının yanı sıra, mükemmel bir demleme ekipmanı ve gerçek bir sanat eseri.

 

MALZEMELER

  • 30 gr taze kavurulmuş kahve

  • 500 ml kaynatılmış içme suyu (94°C)

  • Kahve öğütücü

  • Hassas tartı

  • Kronometre

 


HAZIRLANIŞI

  1. Suyu kaynatın ve 94 dereceye ayarlayın. Sıcaklığı ayarlanabilir Kettle'ınız veya termometreniz yoksa, kaynar suyu 1-2 dakika bekleterek de bu ısıya ulaşabilirsiniz.

  2. 30 gr kahvenizi kalın kum tanesi kıvamında öğütün. El değirmeni ve Grinder'larda ortadan kalına geçerken, Baratza Encore’da ise 20'de öğütün.

  3. Chemex’e filtrenizi yerleştirin ve bol sıcak suyla ıslatarak, hava almadan yapışmasını sağlayın.

  4. Chemex’i tartı üzerine yerleştirin ve tartıyı sıfırlayın.

  5. Chemex’in içerisindeki suyu boşaltın, kahvenizi dağıtmadan filtrenin tam orta kısmına dökün ve tartıyı yeniden sıfırlayın.

  6. Kronometrenizi başlatın ve 60-75 ml arası suyu yavaşça ekleyerek ön demlemeyi yapın. Kaşık ile önce öne arkaya, sonra sağa sola kahveyi karıştırıp bekleyebilirsiniz. Bu sayede “blooming", yani kahvenin ilk gaz çıkışı gerçekleşir ve aroma daha kompleks hale gelir.

  7. 45 saniye ön demleme yaptıktan sonra dairesel hareketlerle suyu 500 ml’e tamamlayın. 1:15 dk civarında 500 ml’e ulaşmaya özen gösterin.

  8. Dördüncü dakikaya kadar tartıda 500 ml görene kadar devam edin.

  9. Kahveniz doğru kalınlıkta ise 4:30 dakikaya geldiğinizde tüm kahvenizin süzülmüş olması gerekiyor. Filtreyi kenarlarından tutarak alın ve çöpe atın.

  10. Chemex'inizi yavaşça karıştırın.


Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.

54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page