top of page

Custom Made Kahve Makinesi ve Modifiye Uygulamaları

Güncelleme tarihi: 26 Kas 2019

Hiç espresso makinenizi modifiye etmeyi düşündünüz mü? Cevabınız evet mi?

Ancak, nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Öyleyse yalnız değilsiniz. Son birkaç yılda, espresso makineleri ve kahve öğütücülerindeki özel değişikliklere olan talep artıyor. Öyle ki modifiye etme ve kişiselleştirme projeleri çoğu kafe ve restoranının ekipman bütçelerinde hatrı sayılır kalıcı bir yer kazanmıştır. Özel bir ekipman parçası ve şase üzerinde kurgulanan grafik çalışması yalnızca bir dekorasyon değil, tüm işletmeniz için odak noktası ve tema belirleyici olabilir.

Espresso makinesi ve ekipman kişiselleştirmesi iki ana modifikasyon kategorisine ayrılabilir: kozmetik ve fonksiyonel. Her iki türde de, işin yetenekli ve profesyonel bir ekip tarafından yapılması donanımınıza büyük değer katar. Kozmetik modifikasyon, özel renk ve şase şekli tasarımı, alt gövde aydınlatması ve özel şase malzemesi (ahşap, pirinç, cam vb.) özel gravür ve grafik tasarımları içerir. Yakın dönem içerisinde La Marzocco firması tarafından, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde gerçekleştirilen illüstrasyon yarışmasıyla. Kozmetik olarak makineler üzerine yapılabilecek yaratıcı ve sanatsal çalışmalar sergilendi. Bu çalışmalarda da görüldüğü üzere tüm işletmenin odak noktası olacak ve tema belirleyici nitelikte makineler ortaya çıkartıldı.

Peki fonksiyonel modifikasyon denildiğininde ne anlaşılması gerekiyor? İşte burada tasarımsal olarak ilgi odağı olabilecek bir Espresso makinesine donanımsal olarak elektriksel geliştirmeler, hidrolik ve mekanik yükseltmeler yapmaktan bahsetiyoruz.


Caff Market atölyesinden Ayhan usta, deneyimli baristaların ihtiyaçlarına yönelik kullanım kolalığını ve makine performansını göz önünde bulundurarak kahve makinelerini modifiye ettiklerini belirtti. Kahve makineleri üzerine teknik anlamda almış olduğu uluslararası eğitimler ve 15 yıllık deneyimiyle çalışmalarını sürdüren Ayhan usta, La Marzocco’dan, Kees Van Der Westen’e, Victoria Arduino'dan La Cimbali’ye bir çok kahve makinesine baristaların ihtiyaçlarına yönelik teknik dokunuşlar ve yükseltmeler yaptıklarını dile getirdi. Ayhan usta, “genellikle farklılaşmak isteyen yeni kafeler için başta La Marzocco olmak üzere La Cimbali, Sanremo, Faema, Nuova Simonelli, Astoria, Dalla Corte ve Gaggia gibi farklı markaların üretmiş olduğu kahve makinelerine gerek kozmetik gerekse fonksiyonel olarak modifikasyon uyguluyoruz. Kimsenin önemsemediği, uğraşmak istemediği herhangi bir alt segment kahve makinesini kafenin veya baristanın ihtiyacına göre donanımsal ve görsel olarak modifiye ediyoruz. Bazen eski model bir La marzocco’ya PID kontrolü ekleyerek daha yüksek performans sunmasını sağlıyoruz. Bazende mekanların müşterileri yoğun olmasına ramen kahve makineleri için ayırdıkları alanlar standart makinelerle çalışmayı zorlaştırıyor. Bu gibi durumlarda tek gruplu makineleri dahi donanımsal olarak yükselterek ihtiyaca cevap veren performanslı profesyonel kahve makinelerine çeviriyoruz.” dedi.

76 görüntüleme0 yorum
bottom of page