top of page

Espresso

Espresso, İtalya’dan tüm dünyaya yayılan, basınç kullanarak hızlı kahve demleme yöntemidir. 1900’lü yıllarda İtalya’da ortaya çıkan bu yöntemin adını İtalyanca’da ‘hızlı’ anlamına gelen ‘espres’den aldığı söylenir. Bir diğer rivayete göre ise ‘press’ yani basınç sözcüğünden türediği düşünülür. Sıcak suyun yüksek basınçla beraber çok kısa sürede kahvenin içinden geçmesiyle hazırlanan espresso, sade içilmesinin yanı sıra keyifle tükettiğimiz Latte, Cappuccino gibi kahvelere dönüştürülebilir. Espresso, filtre kahveye nazaran daha fazla kahve, daha az su içerir. Bu sebeple espresso daha yoğun kıvamlı ve daha zengin aromalıdır. Günümüzde dünyanın her yerinde içilen espresso, büyük kahve makinelerinin yanı sıra artık küçük demleme ekipmanlarıyla da yapılabiliyor.

 

YÖNTEMLER

  • Espresso makinesi ile espresso yapmak

  • Moka Pot ile espresso yapmak

  • Minipresso ile espresso yapmak

 


HAZIRLANIŞLARI

  1. Espresso makinesi kullanarak espresso hazırlamak İyi bir espresso elde etmek için kullanılacak en güvenilir ekipman espresso makineleridir. Espresso makinesi, 90-95 derecelik suyu 9-9,5 bar basınçla kahvenin içinden geçirerek kaliteli kahveler hazırlamayı sağlar. Her bir fincan için 7-9 gram öğütülmüş kahve kaşığa (porta filtre) alınır. Tamper ile kaşık içindeki kahveye yaklaşık 15 kilogramlık bir basınç uygulanarak kahve pürüzsüz hale getirilir. Sonrasında kaşık espresso makinesindeki başlığa takılır ve demleme düğmesine basılır. Porta filtre altına fincan yerleştirilir ve yaklaşık 24-27 saniye aralığında 30ml'lik su kahvenin içinden geçip espressoyu hazır hale getirir. Espressonun kremasının portakal veya fındık kabuğu renginde olmasına dikkat edilmelidir.

  2. Moka Pot ile espresso yapmak Moka Pot, ocak üzerinde espresso yapmayı sağlayan kahve ekipmanıdır. Espresso severlerin evde kahve hazırlamada en çok kullandığı yöntemdir. Moka Pot üç bölümden oluşur. Alt kısımda su haznesi, orta kısımda kahvenin koyulacağı filtre ve en üstte de demlenen kahvenin dolum haznesi yer alır. Su haznesine yan kısımda yer alan emniyet valfini geçmeyecek miktarda su eklenir. Taze ve ince öğütülmüş kahve, filtre olan bölüme hazneyi dolduracak miktarda koyulur ve üst kısmı el yordamıyla herhangi bir baskı uygulamadan düzeltilir. Moka Pot’un tüm parçaları birleştirilir, bölümlerin sıkıca kapandığından emin olunduktan sonra orta ateşte ocağa yerleştirilir, su kaynadıktan sonra ateşin altı biraz kısılabilir. Alt kısımda kaynayan suyun oluşturduğu buhar kahvenin içinden geçerek oluşan basınç yardımıyla en üst hazneye dolar, yaklaşık 2-3 dakika süren uygulama sonucunda espresso içime hazır hale gelir.

  3. Minipresso ile espresso yapmak Minipresso, taşınabilir ve kullanışlı tasarımı sayesinde yalnızca evde değil gittiğiniz her yerde espresso makinesi kalitesine yakın kahveler hazırlamanızı sağlar. Minipresso ile espresso yapmak için herhangi bir ocağa veya elektrik kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Sıcak suya ulaşılabilen her yerde lezzetli kahveler hazırlayabilmek için küçük ve hafif tasarımı pratik kullanım sağlar. 70 ml’lik su haznesine 95-98 derecelik sıcak su doldurulur. Minipresso ölçeğine espresso inceliğinde öğütülmüş kahve alınır ve kahve haznesine boşaltılır. Hazneye koyulan kahve, ölçek arkasıyla düzleştirilir ve üzerine kapağı kapatılır. Ortalama 8-9 bar basınç uygulamayı sağlayan piston düğmesine kahve bardağa akıncaya değin basılır. Kahvenin tamamı bardağa aktarıldığında espresso içime hazırdır.

Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.

140 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page