top of page

KAHVE ÖĞÜTÜCÜSÜ KONİK VE DÜZ DİŞLİ FARKI

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2019

Kahve değirmenleri genel olarak üç tip parçalayıcı aparat barındırıyor. Bunlardan ilki bıçaklı ev tipi amatör diyebileceğimiz öğütücülerdir. Diğeri konik dişli ve bir diğeri ise düz (disk) dişlilerdir. Blender mantığı ile çalışan bıçaklı öğütücüler, piyasada oldukça uygun fiyatlara bulunmaktadır. Ancak unutmayınki ucuz etin yahnisi misali bu öğütüceler oldukça amatör ürünlerdir. Ne incelik kalınlık ayarı yapmanıza imkan sunar ne de tutarlı büyüklükte tek tip öğütme imkanı imkanı sunar. Bu tür öğütücüler yalnızca farklı ebatlarda partiküller oluşturmanıza olanak sağlar.

Asıl değineceğimiz ve üzerinde durulması gereken ürünler konik dişli ve düz (disk) dişlilerdir. Conical Burr ve Flat Burr olarakta anılan bu öğütücü parçaları birbirinden faklı çalışma prensiplerine sahiptir. Konik dişlide yer çekimi kuvveti kahvelerin öğütülmesini sağlarken düz dişlide ise merkez kaç kuvveti yardımıyla kahveler öğütülmektedir. Peki hangisi daha iyi veya hangisini tercih etmeliyiz diyecek olursanız bunun net bir cevabı maalesef yok. Her iki dişli türünüde tercih eden profesyoneller, ev kullanıcıları ve kahve otoriteleri bulunuyor. Kahvenin lezzeti ve tadım notaları açısından bakacak olursak düz dişlilerin kahvedeki odunsu ve kuruyemiş notalarını ortaya çıkardığı yönünde bir görüş hakimdir.



Velhasıl kelam işin teknik olarak irdelenmesi ve göz önünde bulundurulması gereken önemli bir noktası vardır. Düz bıçaklar, sertleştirilmiş titanyum-çelikten imal edilmiş iki adet çentikli diskten oluşur. Bu özdeş diskler biri diğeriyle tam karşılıklı olarak konumlandırılır. Biri motorun dönme ekseninde diğeriyse yivli yapıdaki değirmenlerin üst halka parçasına sabitlenmiştir. Bu bıçaklar arasındaki aralık öğütülmüş kahve partiküllerinin boyutunu belirler. Yani diskler arası aralık arttıkça öğütülen partiküller büyür ve diskler arasındaki aralık azaldıkça öğütülen partiküller ufalır. Eğer düz/disk bıçaklar çok uzun süre durmadan çalıştırılırsa kahvenin tadını değiştirecek seviyede aşırı ısınma meydana gelir. Bu sebeple düz bıçaklı öğütücüler günlük tüketimin 3-4 kg’dan fazla olmadığı kefeler için önerilir. Düz (disk) bıçağa sahip değirmenler 400 kg’lık tüketimden sonra kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır.



Konik bıçaklı kahve öğütücüler ise disk öğütücülere göre daha yavaş hıza sahiptir. Bu tip bıçak setleri birbirinden oldukça farklı yapıya sahip iki parçadan oluşmaktadır. İlki motor miline sabitlenmiş konik biçimli yapıdadır. İkincisi dış taraftan silindirik ancak iç taraftan huni şekline sahip yivli yapıdadır. Bu parça genellikle değirmenlerin üst kısmına sabitlenmiştir. Konik bıçaklı öğütücüler yapısı gereği daha düşük dönme hızına sahip olduğu için öğütme esnasında daha az ısınma meydana gelir. Konik bıçaklara sahip kahve öğütücüleri teknik olarak kahve tüketiminin 4-5 kg’dan fazla olduğu kafelere tavsiye edilmektedir. Ayrıca, 1200 kg’lık öğütmeden sonra konik bıçaklar değiştirilmeli ve değirmen bakımı yapılmalıdır.

2.019 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page