top of page

KAHVE ÇEKİRDEĞİ ÜZERİNE

Kahve paketinin üzerinde içeriği ile ilgili detaylı bilgi olması iyidir. Ucuz ve ekonomik kahvelerin üzerinde genellikle kahvenin nereden geldiği, ne zaman kavrulduğu, Arabica/Robusta oranı vb. bilgiler bulunmaz. Bu sebeple aldığınız ürünün ne olduğunu anlamanız oldukça zordur. Yüksek ihtimalle düşük kalitede harmanlanmış bir kahve satın almış olursunuz.


Harman Kahveler – (Blend)

Tek yöreden gelmiş single origin kahvelerden çok farklı aromatik tatlar alabilirsiniz. Ancak, kahvenizi süt veya süt köpüğü ekleyerek içmeyi tercih ediyorsanız single origin kahveler yerine kusursuz espresso mükemmelliğini yakalayan harman kahveleri kullanabilirsiniz.


Bölge

Kahve tadı yetiştiği tarla ve bölgelere göre çok çeşitlilik gösterir ama genel olarak kahvenin yetiştirildiği kıtalar göre tatları aşağıdaki gibidir.

  • Orta/Güney Amerika kahveleri en bilindik kahve aromasına sahiptir. Bitter ve fındıkımsı tatlar ön plandadır.

  • Afrika/Arabistan kahveleri daha hafif ve meyvemsi tatlara sahiplerdir.

  • Asya kahveleri yoğun bitter ve toprakımsı tatlara sahiptir. Ayrıca genel olarak tüm kahvelerden daha zengin aromalara sahiptirler.

Aroma

Eğer düzenli kahve içmiyorsanız aromalı kahveleri deneyebilirsiniz. Fındık, vanilya, çikolata ne çok tercih edilen aromalardır. Bu tatlar kahveye kavrulma esnasında şurup ile verilmektedir.

Etik Etiketi

Kahveniz üzerinde Fair Trade, 100% Organik, Rain Forest Alliance benzeri etik bir etiket olması önemlidir. Bu etiketler hem kahvenizin üretiminde ilave bir kimyasal kullanılmadığını hem de doğal döngüye saygı gösterdiğini anlatır. Fair Trade vb. sertifikalar ise üreticinin aracılar tarafından ezilmediğini, kahvenin doğrudan üreticiden ithal edildiğini gösterir.


Kavrulma & Son Tüketim Tarihi

Butik sayılabilecek kahve kavurucularından kahve satın alıyorsanız kahvenin kavurulduktan yaklaşık 10 gün sonra en iyi lezzetini yakaladığını unutmayınız. Kavrulmuş kahve azotlu bir şekilde içerisindeki hava alınarak paketlenmemişse 1.5 – 2 ay içerisinde de tüketilmelidir. Kahvenizi satın alırken kavrulma tarihinin bu aralıklarda olmasına dikkat edin. Büyük firmalarca azotlu veya vakumlu paketlenmiş kahve alıyorsanız diğer ürünlerde olduğu gibi son tüketim tarihine ve paketin deforme olarak hava almamış olmasına dikkat ediniz.


Az Kavrulmuş – (Light Roast)

Eğer asiditesi yüksek amiyane tabirle ekşimsi kahveleri seviyorsanız genel olarak az kavrulmuş kahveleri tercih etmeniz gerekir. Kahve kavruldukça rengi koyulaşır dolayısıyla çekirdekler ne kadar açık kahverengi ise o kadar az kavrulmuş diyebiliriz.


Orta Kavrulmuş – (Medium Roast)

Eğer aroması yüksek, single origin kahveler tercih ediyorsanız orta kavrulmuş seçenek ile en iyi demlemeyi yapabilirsiniz. Yüksek aromalı bir Kolombiya ya da Kenya çekirdeğini az kavrulduğu zaman aromaları ortaya çıkaramazsınız, çok kavrulduğunda ise yanmasına sebep olursunuz.


Koyu Kavrulmuş – (Dark Roast)

Eğer tatlıdan ziyade bitter tatları tercih ediyorsanız koyu kavrulmuş kahveler ile demleme yapabilirsiniz. Koyu kavurma kahve çekirdeğindeki tüm aromaları öldürdüğü için az aromalı ve bitter acılığında bir kahve demlemiş olursunuz.

103 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page