Hem dünyada hem de ülkemizde her köşe başında bir cafe olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda kahve çekirdeğinin dünyanın en çok kullanılan hammaddelerinden biri olması hiç sürpriz olmasa gerek.
Tarih içerisinde dini, siyasi ve ekonomik açıdan çeşitli dalgalanmalarla gelişen kahve kültürü; günümüzde popüler kültürün bir metası olarak üretilip sunulan ve bu bağlamda tüketilen bir unsur haline gelmiştir. Dünya Kahve Tüketim raporu 2018’e göre; Türkiye’de son 5 yılda %13,2 artış gösteren kahve tüketimi, 93,9 bin tona ulaştı. Küresel kahve zincirini oluşturan, yüklü miktarlarda yeşil çekirdek alımı yapan Karft Foods Group, Nestle, Sara Lee, Procter & Gamble, Tchibo ve tabii ki dünyanın en büyük özel üretim kahve kavurucusu ve tahmisçisi Starbucks Coffee Company gibi şirketler kahveyi markalaştırdı ve küresel çapta tüketilir bir mamüle dönüştürdü. Kahve, su ve çaydan sonra dünyanın en çok tüketilen içeceğidir. Tüm dünyada yılda yaklaşık yarım trilyon bardak tüketilen kahve, petrolden sonra en çok ticareti yapılan ikinci hammaddedir.
Kahve bitkisi, kahve kuşağı olarak anılan 23. kuzey ve 25. güney paralelleri arasında yer alan ülkelerde yetişebilmektedir. Ülkemizde de bu iklim kuşağına yakın olan Mersin’de kahve yetiştirme denemesi yapılmış ama başarı elde edilememiştir. Kahve içeriğindeki kafein aynı zamanda kola içeceği, kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır. Kahve iki ana bitki türüne sahiptir; Arabica ve Robusta. Arabica bir çok kahve tüketicisi tarafından yoğun olarak tüketilen ve Robusta türüne göre daha kaliteli olduğu düşünülen kahve cinsidir. Robusta ise yetiştirmesi daha kolay olan Arabica çekirdeklere göre daha yüksek kafeine sahip olan ve daha ucuza alınıp satılan türdür.
19. Yüzyılda Amerika kıtasına geçirilen kahve bitkisi bu coğrafyada oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle Brezilya’ya geçisi ve sonrasında bir ağaç hastalığı yüzünden bir çok ülkenin kahve bitkisi zarar görmüşken Brezilya ciddi bir avantaj elde etmiş ve en büyük üretici haline gelmiştir.
Kahve üretimini ülkeler bazında sıralayacak olursak en başta Brezilya gelmektedir. Sonrasında sırasıyla; Vietnam, Kolombiya, Endonezya, Etiyopya, Honduras, Hindistan, Uganda, Meksika ve Guatemala gelmektedir.
Thanks ffor writing