top of page

Kahvenin Suyu Nasıl Olmalı?

Güncelleme tarihi: 3 Eyl 2019

Bilindiği üzere son dönem karşımıza saf suyu konu alan bir reklam serisi çıktı. Reklam serisinde saf suyun faydalı minerallerden arındırılmış su olduğu belirtiliyor. Akü, ütü ve kalorifer gibi sanayi ürünlerinde kullanıldığı vurgulanıyor.

Nedir bu doğru su meselesi?


Suda vücudumuz için faydalı kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi çeşitli mineraller bulunmaktadır. Bu sebepten içme suyumuz içerisinde bu minerallere ihtiyacımız vardır.





Peki içtimiz kahvede ve çayda su nasıl bir önem taşımaktadır?


Sade bir filtre kahvede veya çayda içtiğimiz kahvenin ve çayın %99’u sudan oluşmaktadır. Lezzetli bir kahve veya çay içebilmek için doğru filtre edilmiş su kullanımı her şeyin başında gelmektedir. Bunu direkt olarak anlayabilmek için aynı miktarda kahveyi şebeke suyu, damacana su ve filtre edilmiş su ile demleyerek test edebilirsiniz.

Her fincanda farklı su kullanımının etkisini damağınızda hissedeceksiniz. Burada test etmeniz için önermiş olsakta direkt olarak şebeke suyu kulanımı hiçbir zaman tavsiye edilmemektedir. Çünkü, ülkemiz sularında bulunan yoğun kireç bir yıl içerisinde kullandığınız kahve ve çay makinelerine zarar vermeye başlarken hazırladığınız içeceklerde sert tatlar oluşturmaktadır.



Damacana, pet şişe, cam şişe bunların hepsi kısa vadede bir çözümdür. Ancak, uzun vade de doğru tadı ve ekonomik kullanımı düşünecek olursak amacınıza uygun bir filtre sistemi kullanmak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Çay ve kahve için doğru su değerlerini yakalamak ancak bu şekilde mümkün olmaktadır. Peki iyi bir kahve suyu nasıl olmalı? Bu sorunun cevabı SCA (Specialty Coffee Association) tarafından veriliyor.


Kahve suyu değerleri bir litre içerisinde; toplam alkalinite 40mg, kahve suyu içerisinde çözünmüş katı madde miktarı (TDS) 100-200mg, PH seviyesi 6.5 ile 7.5 seviyesinde, kalsiyum 30-80mg, sodyum 5-10mg seviyesinde olması öneriliyor.


Bu değerleri ev ortamında veya kafemizde nasıl yakalayabiliriz. SCA’nın bunun içinde bir filtre sistemi tavsiyesi bulunuyor. Brita markasının kafe ve pastaneler için üretmiş olduğu “C" serisi filtreleme sistemi SCA’nın ideal kahve suyu olarak belirlediği değerleri yakalıyor. Eğer profesyonel bir ev kullanıcısıysanız C50 veya C150 serilerini kullanabilir veya ticari bir işletmeyseniz C300 ile daha büyük boy filtreleri tercih edebilirsiniz.


157 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page