top of page

NEDİR BU KAHVE

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2019

Kahvenin nasıl bir içecek olduğunu anlatabilmek için öncelikle cezve kahvenin (Türk Kahvesi), espresso türevi kahvelerin, Nescafe’nin (çözünebilir, hazır kahve), ve filtre kahvenin neler olduğunu anlatmak gerekiyor.

Cezve Kahve

Bilinen en eski kahve demleme yöntemi olan cezve kahve yani bir diğer adıyla Türk kahvesi çok kişi tarafından evinin rahatlığında kolayca hazırlanabilmekte ve bu sebeple tercih edilmektedir. Bu yöntem Türk ve İslam coğrafyasında yoğun olarak kullanılan geleneksel bir kahve hazırlama yöntemidir. Kahvenin içilmeye başlandığı ilk zamandan bu yana kullanılan cezvede kahve demleme yöntemi birçok ritüele ve varyasyona sahiptir. Bununla birlikte günümüzde uygulanan diğer kahve demleme yöntemlerinden temel farkı öğütülmüş kahve posasının filtre edilmeden bardakta sunulduğu tek kahve demleme yöntemidir. Diğer tüm kahve demleme yöntemlerinde kahve bir şekilde filtre edilir ve bardağa hiçbir zaman demlenen kahvenin posası dökülmez. Cezve kahve oldukça ince bir ayarda öğütülmüş kahve ile hazırlanır.


Espresso & Türevi

Doğru incelikte öğütülmüş kahvenin içerisinden 9 bar basınç ile sıcak su geçirilmesi sayesinde elde edilir. Espresso, kahveyi basınç altında demleyen özel bir yöntem olarak icat edilmiştir. Espressonun üzerine doğru kıvamında ve sıcaklıkta süt eklendiğinde cafê latte, sıcak süt ve süt köpüğü eklendiğinde cappuccino elde edilir. Espressoya su, süt, çikolata ekleyerek farklı türlerde espresso bazlı içecekler (americano, mocha gibi) hazırlamak mümkündür.

İlk espresso makinesi prototipi Paris’teki World Expo fuarında sergilenmiş olup tarihi 1855 yılına dayanmaktadır. İtalyan mühendis Luigi Bezzera tarafından yapılan ilk ticari makinenin tarihi 1901 yılına dayanmaktadır. Cezve kahveden sonra kahve demleme süresini kısaltan bu özel yöntem 25 ile 30 saniye içerisinde keskin koku ve aromaya sahip oldukça konsantre bir içecek elde etmede kullanılır.


Nescafe

Nescafe aslında piyasada bulunan büyük kahve tahmisçilerinden biri olan Nestle firmasının ürettiği çözünebilir hazır kahve markasıdır. Çözünebilir hazır kahve basitçe şu şekilde üretili

  • Kahve çekirdekleri yüksek basınç ve sıcak su ile demlenir.

  • Demlenen sıvı kahvede sadece içilebilir aroma kalacak şekilde kimyasal işlem uygulanır.

  • Kahve çok hızlı bir şekilde soğutulur ve katı faza geçmesi sağlanır.

  • Katı haldeki kahve granül hale getirilir ve paketlenir.

  • Ardından bu kahve sıcak su ile çözdürülerek içilir.


Aslında tüketilen bu ürün kimyasal bir işlem görerek paketlenmiş kahve tadında bir

sıcak içecektir. Çözünebilir kahvelerin yalnızca sıcak su ile birleştirilmesi kafidir. Hatta süt

tozu vb. başka tatlandırıcı ve aromalarla bir çok versiyonu üretilmiştir. Market raflarında

oldukça uygun fiyatlara satılan bu ürünlerin içerisinde bulunan aroma ve kimyasallar bu

sıcak içeceği her seferinde gerçek kahve lezzetinden uzaklaştırmaktadır.


Filtre Kahve

Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerinden 90C-95C arası sıcaklıktaki suyun geçirilerek demlenmesi ile oluşturulan kahvedir. Türk Kahvesinin aksine filtre kahve demledikten sonra filitre üzerinde kalan öğütülmüş kahve posasını içmeyiz. Elde ettiğimiz kahve espressoya göre çok daha yumuşak olur. Kahve her ne kadar sıcak suya maruz kalmış olsada espressoda olduğu gibi bir su basıncından söz edilemez. Ayrıca, kullanılan filtre kağıt bir filtre ise bitter tatları bardağınıza getiren birçok yağı tutmuş olur. Filtre kahve demleme yöntemlerinde sıcak su ile öğütülmüş kahve filtrenin içinde bir süre demlendiği için kahveden bir çok tipte aromayı almak mümkündür. Eğer bir yöreye ait (single origin) kahveler kullanıyorsanız, o yörenin tadım notalarını fincanınızda bulursunuz.

Çiçek bahçelerine yakın yerlerde yetişen kahve çekirdekleriden çiçeksi tatları alabilirken, meyve bahçelerine komşu tarlalarda yetişen çekirdeklerden meyvemsi aromaları almanız bu yöntemde daha olasıdır.

Filtre kahve demleme yöntemleri

French Press

Chemex

Hario V60

Filtre Kahve Makinası

Sifon

Aeropress

American Press

106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page