top of page

Posalık, Knock Box

Kahve hazırlarken doğru ekipman kullanmak her zaman için profesyonelliğinizi ve bu doğrultuda elde edeceğiniz ürünün kalitesini işaret eder. Bir çok baristanın ve madalyonun diyer yüzü olan kafe müşterilerinin dikkat ettiği önemli noktalardan biri de budur.

Posalıkta bir baristanın elini hızlandıran işini profesyonel bir şekilde yapmasını sağlayan olmazsa olmaz ekipmanlardan biridir. Espresso hazırladıktan sonra portafiltre'nin filtre sepeti içerisinde kalan öğütülmüş, sıkıştırılmış kahveyi vurarak çıkarmaya yarayan kutuya posalık veya knock box denir. Türkçe'ye sözcük anlamına göre çevirecek olursak "vurma kutusu" gibi bir çeviriye sahip knock box anlamını tam olarka yansıtmıyor.


Bu ekipmanın bir kafe için neden olmazsa olmaz bir ekipman olduğuna değinmek gerekirse; espresso hazırlarken filtre sepeti içine konulan öğütülmüş kahve, tamper yardımı ile iyice sıkıştırılır. Üzerinden basınçlı su geçirilerek iyice bütünleşen bu kahve posasını yerinden çıkarmanın en mantıklı yolu bir yere vurarak düşmesini saglamaktır. Fakat oldukça pahalı olan kahve makinesi kaşıkları namıdiğer portafiltrenizi de bu ugurda heba etmek istemezsiniz. bu nedenle genelde bu iş için hazırlanmış bir kutu ve kutunun ortasından geçen, yumuşak bir malzeme ile kaplanmış sert bir çubuk kullanılır, portafiltre bu çubuga vurularak kahve posasının (kahve keki) düşmesi saglanır.



Pazar içerisinde farklı model ve markalara ait kahve posalıklarıyla (knock box) karşılaşabilirsiniz. Bunlardan birkaçtanesini sıralayacak olursak ankastre kahve posalığı, çekmece kahve posalığı, butik kullanımlar için saksı ebatlı kahve posalığı bunlardan yalnızca birkaçıdır.



163 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page